joi, 3 februarie 2011

Memoria Patrimoniului Industrial

Iasul s-ar putea sau s-ar fi putut mandri (se poate mandri e cam impropriu spus) cu o concentrare destul de mare de obiective industriale ce au caracter de patrimoniu. Fiind un oras important (din la jumatatea secolului 16 fiind capitala Moldovei) a fost, odata cu epoca industriala, beneficiarul modernizarilor succesive, aparute e drept mai tarziu in aceasta parte a continentului, dar care privite din perspectiva inceputului de secol 21 au importanta in tezaurul industrial national. Pe lista obiectivelor mai vechi de un secol avem Atelierele CFR Nicolina, Fabrica de Caramizi de la Ciurea, Fabrica Tesatura, Abatorul din Tatarasi, Fabrica de Bere din Pacurari, Fabrica de Tigarete.

Muzeul Stiintei si Tehnicii "Stefan Procopiu" si-a asumat sarcina de a inventaria si valorifica, in masura posibilului, patrimoniul industrial al Iasilor, a judetului si a regiunii NE.

In acest sens s-a desfasurat in anul 2008 un proiect, Memoria Patrimoniului Industrial http://www.memopatind.ro/despre.html . Publicul iesean a beneficiat de expozitia cu acelasi nume, pe care am vazut-o prezentata de 2 ori, ultima oara in luna mai a anului 2010, in sala de intrare a Palatului Culturii (cea de sub turn), aflat in renovare. O parte din imagini si informatii le-am obtinut din expozitie. Ceea ce mi-am propus sa fac este sa popularizez pe acest blog o parte din aceste obiective, asa cum se gasesc ele astazi. Prezentarea si documentarea lor a devenit prioritara “multumita” faptului ca majoritatea se afla, in cel mai bun caz, in paragina.

Pe langa obiectivele enumerate, este interesant de urmarit intregul context industrial iesean, deoarece si aici, ca in majoritatea oraselor mari, s-au construit in epoca comunista mari complexe industiale, iar cele existente s-au extins. Politica de industrializare masiva a schimbat (sau alterat partial) profilul preponderent universitar si cultural al Iasilor interbelici catre cel de oras muncitoresc si industrial. Chiar daca acesta nu are de cele mai multe ori valoare istorico-monumentala, merita prezentat intrucat nu putem judeca aspectul fizic, social, cultural din prezent fara sa tinem seama de aceste implanturi ce ocupa inca o suprafata insemnata din teritoriul iesean. Mai mult, aceste mari complexe industriale au facut necesare constructia cartierelor muncitoresti. Ne place sau nu, acestea sunt parte a Iasului prezent, si orice imagine despre dezvoltarea orasului pe viitor nu poate porni decat de la ceea ce avem acum, cu plusurile si minusurile de rigoare.
In continuare voi prezenta pe acest blog obiectivele de care am pomenit, poate si altele de care nu am amintit, pe masura ce voi avea mai multe fotografii si poate si informatii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu