sâmbătă, 19 februarie 2011

MPI(II): Fabrica de Tigarete (I)

Parasim Fabrica de Bere si traversam linia ferata pe la bariera "Tigaretelor", numita astfel dupa venerabila Fabrica de Tigarete  situata in patrulaterul format din Soseaua Nationala, calea ferata si niste depouri ale CFRului.

Cele 2 fabrici se afla intr-o zona care a fost odata periferia de SV a Iasilor.
Fabrica de Tigarete a fost construita in imediata vecinatate
a liniilor de cale ferata Iasi-Pascani.
 In imagine cu rosu Tigaretele si cu verde vechea Fabrica de bere.
 Una din dorintele mele mai vechi, pe care mi-o reaminteam ori de cate ori treceam pe langa ansamblul tacut al fabricii era sa pot face fotografii in interiorul acesteia. Fabrica era inchisa de mai multi ani (2003), practic eu nu am prins-o "in lucru", deoarece se afla intr-o zona in care nu ajungeam decat foarte rar. Mai recent, de fiecare data cand treceam, privind silueta severa a cladirilor, micul parc de la intrare in care vegetatia crescuse dupa legea ei, ma gandeam la "misterele" ce s-ar ascunde in spatele zidurilor. Dorinta a putut deveni realitate odata cu intrarea in anul 2011, cand, aflandu-ma intamplator in zona am constatat ca lucrurile s-au schimbat radical. Mai exact, gardul a fost in mare parte demolat, corpul de fabrica situat langa linia ferata nu mai are acoperis (mai de aproape nici ferestre si nici chiar podele), iar din interior razbateau sunetele vesele ale rangilor si baroaselor lovind in pereti. Discutand cu niste persoane aflate in zona, am aflat ca e absolut ok sa fac fotografii, deoarece nu demoleaza o firma ci....aceasi "colectionari" de fier vechi, materiale si diverse chestii folositoare la casa omului sau la Pieta*. Totusi am fost avertizat ca prezenta mea ar putea incomoda pe harnicii colectionari si ar fi bine sa fiu prudent.

Din cate am inteles, proprietarii fabricii (nu-i stiu) au de gand sa valorifice fabrica intr-un mod care nu implica neaparat pastrarea a ceea ce se gaseste in prezent. Mai pe sleau, s-a dat liber la demolari. Si cum proprietarii nu sunt deranjati defel de faptul ca se demoleaza, Politia isi vede de ale ei. Nu exista reclamatii, nu exista interventie, nu exista problema, si , in final nu va mai exista nici fabrica.

Precizez ca cele prezentate mai sus sunt informatii aflate de la persoane "din zona". Nu pot garanta ca sunt 100% corespunzatoare realitatii. Cert este un lucru: fosta Fabrica de Tigarete din Iasi se demoleaza ziua in amiaza mare de catre indivizi care fura fier si alte materiale. Despre determinarea cu care o fac va veti putea convinge din fotografiile ce le voi posta in continuare. Daca prin toamna situatia era "inghetata" - adica o fabrica inchisa si lasata in adormire, in ianuarie lucrurile erau deja in plina "deconstructie" post...industriala. In ritmul in care se lucreaza cele 2 corpuri de cladire situate catre calea ferata vor disparea in foarte scurt timp. De fapt, cu exceptia celor 2 destinate muzeului (si care sunt pazite de agenti) toate celelalte sunt in plin proces de distrugere.

Cele doua cladiri aflate in custodia muzeului tehnic,
deocamdata in stare buna
Tin sa multumesc agentului care m-a insotit in interior pentru a realiza fotografiile prezentate. Ei sunt pusi acolo ca sa pazeasca cladirile din imaginea de mai sus, intrate in custodia muzeului. Pentru restul nu pot face nimic. Sper ca voi reveni intr-o postare viitoare cu mai multe date despre fabrica (istoric, s.a. ) intrucat un fost angajat mi-a promis niste informatii de "culise".
__________________________________
* - Pieta este mai mult decat o statuie de Michelangelo. O, da! Pieta este numele unei firme din Iasi ce se ocupa cu valorificarea fierului vechi, devenit pentru cei din zona (si din breasla) echivalentul ideei de "dat fier, luat bani".


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu