miercuri, 18 mai 2011

2 recomandări












  
  Am descoperit recent acest site (desi exista de 3 ani cred) http://www.monument.sit.md/ şi pot spune că m-am umplut de admiraţie şi de o oarecare invidie. Admiraţie pentru că specialiştii basarabeni au creat acest superb instrument de lucru pentru cunoaşterea, înţelegerea şi "gestionarea" zonei istorice a Chişinăului. Invidie pentru că  - aţi ghicit - noi (noi Iaşul) nu avem aşa ceva. Şi dacă nu se lucrează la ceva similar în cel mai mare secret....după ştiinţa mea nici nu vom avea chiar curând.
Harta centrului istoric al Chişinăului împărţită în dreptunghiuri se potriveşte "la fix" cu structura rectangulară a ţesutului stradal. După cum se ştie şi se poate vedea, centrul Chişinăului a fost configurat de administraţia ţaristă în secolul 19 în aşa numitul sistem hippodamic, în sensul ca străzile formează unghiuri drepte, pe principiul paralelelor si meridianelor.
Provocările "dezvoltării" haotice şi ale agresării ţesutului istoric sunt cunoscute şi prezentate publicului; la un simplu "search": aiciaiciaici precum şi studiul dlui Crăciunescu publicat în martie pe blogul domniei sale; însuşi proiectul de mai sus este rezultat din constatarea practicilor nesănătoase, şi nevoia imperioasă de a oferi soluţii, ce nu pot fi gândite însă fără o bună cunoaştere. Specialiştii care se ocupă de zona istorică a Iaşului deţin probabil cunoaşterea, soluţiile, ideea (ideile) de management necesar - dar în calitate de cetăţean mi-aş dori ca aceste informaţii să fie disponibile şi uşor accesibile - ca pe site-ul de mai sus. Un proiect similar în care să avem clar marcate imobilele istorice ar fi primul pas şi cel mai necesar. Nu cred ca ar fi extrem de complicat. Utilă ar fi o listă şi o marcare pe hartă a imobilelor care au fost în LMI şi au fost scoase pentru ca publicul să poată avea o idee clară a ceea ce se întâmplă cu patrimoniul istoric al oraşului. (Nevoia acută este în special pentru casele de secol 19 şi 20,  din punctul meu de vedere cele mai vulnerabile, neglijate  şi puţin cunoscute publicului).

Nu pot încheia fără să recomand numărul curent  (378, 12-18 aprilie 2011) al revistei Dilema Veche, având tema săptămânii "Cum ne locuim oraşul?". Primul articol aici.

5 comentarii:

  1. Multumesc pentru mentionare! Hiba la Chisinau este de ordin legislativ. Din "fericire" n-a fost prea multi bani pentu investitii acolo caci altfel s-ar fi ras mult mai mult. Inca se mai afla in faza de discutii, sper ca in septembrie sa particip acolo la un simpozion legat de tema identitatii locale si de branding pentru Chisinau.

    RăspundețiȘtergere
  2. "n-au fost" ... mi-a scapat netastat "u" :)

    RăspundețiȘtergere
  3. :) Poate no fi blogul Dv. "cel mai bun despre Bucuresti", dar eu ma bucur foarte mult ca nu este doar despre Bucuresti. Raportul Dv., zic eu, sintetizeaza foarte bine situatia Chisinaului.
    Sper din tot sufletul ca autoritatile ce conduc destinele oraselor sa inteleaga ca patrimoniul construit poate genera pe termen lung mai multa valoare decat minunatele "spatii comerciale/birouri/locuinte"...si economica, dar si calitativ, in prestigiu, identitate, comunitate si cultura. Poate sugestiile Dv. vor fi asumate mai intelept in Chisinau!

    RăspundețiȘtergere
  4. Domnul meu, stagnezi. Ce se intampla?
    Iti dau o tema de studiu caci as vrea o parere sincera despre:
    http://www.pnliasi.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=254:capitolul-dezvoltare-urbana-din-cadrul-programului-liberal-de-guvernare-locala&catid=32:o-noua-administratie&Itemid=42

    RăspundețiȘtergere
  5. Scuze...:D Am cateva postari nefinalizate si nu stiu pe care sa ma hotarasc sa o public mai intai :)) E drept ca am cam ramas in urma cu blogul, fiind oarecum depasit de ce se intampla in real.
    Multumesc pentru tema; promit sa o studiez si sa revin cu un raspuns sincer si poate si pertinent in curand :)

    RăspundețiȘtergere